Вече няма пречка да започне делото срещу 14 симпатизанти на ИД

3296
Вече няма пречка да започне делото срещу 14 симпатизанти на ИД
Снимка: БГНЕС

Първото заседание по делото за проповядване на радикален ислям и верска омраза, по което има 14 обвиняеми, е насрочено за 25 февруари в Окръжен съд-Пазарджик.

Това е второто подобно дело в страната, отново в същия съд. Обвиняем по него е единственият получил ефективна присъда по първото дело Ахмед Муса Ахмед - две години затвор, но тази присъда се обжалва пред ВКС. Останалите обвиняеми бяха задържани при мащабна акция на МВР и ДАНС на 25 ноември 2014 година в три области - Пазарджик, Пловдив и Смолян. След като дебелият 150 страници обвинителен акт беше връщан три пъти от съдия Кристина Пунтева на прокурора по делото Недялка Попова, процесуалните пропуски са отстранени и няма причина той да не влезе в съда, информира Агенция "Фокус". Делото на три пъти не можа да започне, защото съдът връщаше обвинението заради пропуски.

Б.Димитров: Опасността от радикалния ислям идва повече от циганите, не толкова от българските мюсюлмани

Османската империя беше държава на една идеология - на исляма. Днешните управители на Турция - Давутоглу и Ердоган искат нещо далеч по-...

Кои са обвиняемите?

Обвинените лица са Ахмед Муса, Ангел Симов (Айри), Стефан Александров (Сюлейман), Светослав Манчев (Зекерия), Ерджан Смаил, Стефан Димитров (Тафик), Александрина Ангелова (Мелекшен), Йосиф Минчев (Юсню), Рангел Илиев (Малкият Ремзи), Александър Иванов (Банго), Орхан Бързак (Мазгала), Райко Карталов (Ремзи), Ненко Щерев и Веселин Стефанов (Вайдин). Те са обвинени в проповядване на омраза на религиозна основа и пропаганда за война.

Според ДАНС при обвиняемите са се отбивали транзитно пътуващи джихадисти. При претърсването на домовете на обвинените са намерени множество рекламни материали на "Ислямска държава".

„От юли до ноември 2014 година на територията на Пазарджик, Пловдив и Асеновград Ахмед Муса е проповядвал възгледите на ИДИЛ. Всички обвиняеми са с български произход. В проповедите си Муса говори за възхвала на ИДИЛ и персонално на нейния лидер, налагане на халифат в световен мащаб, всеки от последователите му да върши каквото е необходимо. Проповядват, че всеки трябва да слуша безусловно своите духовни водачи и да изпълни своя дълг, ако това му бъде вменено. Муса има свои последователи в Германия, Франция, Холандия и други страни”, заяви при обявяването на резултатите от акцията на ДАНС заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

За да няма радикален ислям в България

Този въпрос е особено горещ в момента: къде да се обучават българските мюсюлмански духовници - в България, където са под контрола на ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com