Пазарджик иска "частично бедствено положение" заради Марица

15086
Пазарджик иска "частично бедствено положение" заради Марица
Снимка: ONE ARCHITECTURE WEEK 2014

Заради опасност от река Марица, ВиК - Пазарджик поиска от областния управител и кмета на града да обявят "частично бедствено положение". Това обяви областният управител Иван Йорданов.

Според експертите мярката се налага, защото могат да бъдат залети кладенци за питейна вода - номер 2, номер 3 и номер 4, както и главни водопроводи, които снабдяват града с вода. Искането касае рушене на брега на река Марица.

И Габрово поиска милиони от държавата заради наводненията

Габровската община кандидатства пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет за отпускане н...

Десният бряг на река Марица, в района, където в нея се влива река Тополница, продължава да се руши като отстоянието му от кладенците е било 75 метра, но в резултат на подкопаването на брега сега е само 35 метра. В непосредствена близост се намира тръбен кладенец №3, от който се водоснабдява град Пазарджик.

"Още на 4 април 2014 година са поискани средства от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но такива досега не са отпуснати. Те са необходими за изграждането на подпорна стена, която да спре разрушаването на брега. Другата възможност е да се извърши заскаляване на брега, т.е. да бъдат насипани едри камъни. За тези дейности също са необходими средства, с които областната администрация в Пазарджик не разполага", уточни Йорданов. Той каза също, че дори да бъде обявено частично бедствено положение, без средства проблемът няма да се реши.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com