Бунт в пазарджишко село - роми срещу българи заради новия кмет

6359
Бунт в пазарджишко село - роми срещу българи заради новия кмет
Снимка: БГНЕС

Окупация с жива верига на кметството на село Семчиново, Пазарджишко. Протестиращи не искат да пуснат в кметството новият кмет Пламен Темелков, който взе изборна победа още на първи тур, показа Нова телевизия.

Темелков е от ромски произход, но хората не са против него заради това - по думите им. Този човек няма средно образование дори, как ще води селото? Той създаде това напрежение, заплашваше СИК-а по време на изборите. Имаше масово купуване на ромски гласове, но не само – и сред българите имаше, казват хората. Те внасят жалба към прокуратурата за касиране на изборите и обвиниха полицията, че не си е свършила работата. Появи се и версия, че бюлетините са повече, отколкото живеещите в Семчиново. Ромската махала тръгна в нощта на изборите с мотики, с лопати – да каже полицията кои бяха, не да мълчи, изля се нова порция възмущение към Темелков.

Кмет от ромски произход предизвика напрежение в пловдивско село

Около 300 души от село Семчиново са внесли подписка с искане за среща с началника на РУ "Полиция" в град Септември, каза за Радио "Фоку...

Срещу протеста имаше и контрапротест – главно на роми. Той е сирак, не е дал на никой една стотинка, чу се аргумент в подкрепа на Темелков. Жена му има пет висши, има 100 декара череши, 8 години е общински съветник в Септември. Досега гласувахме за българи, от никого не взехме стотинка, продължиха да валят аргументите. Ромите заплашиха, че ако Темелков не влезе в кметството, няма да си пускат децата на училище.

В селото живеят около 820 роми и 810 българи. А разликата в полза на Темелков е 19 гласа – това бяха български гласове, убеден е един от протестиращите срещу Темелков.

Проверка на Actualno.com в протоколите на сайта на ЦИК показа, че разликата в полза на Темелков всъщност е по-голяма. В селото е имало две секции, като в първата за Темелков са гласували 537, а за най-големият му противник Веска Ганчева има 20 гласа. Във втората секция Темелков взема 32 гласа, а Ганчева – 395 гласа. Така общият резултат е 569:415 за Темелков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com