ВМРО иска полицията да действа твърдо срещу циганите, обсадили болницата в Пазарджик

34272
ВМРО иска полицията да действа твърдо срещу циганите, обсадили болницата в Пазарджик
Снимка: БГНЕС

ВМРО призовава полицията да бъде безкомпромисна срещу произвола на стотиците цигани, които обсадиха болницата в Пазарджик в опити за саморазправа с лекарите. Това се казва едно към едно в официална позиция на партията.

Те обградиха лечебното заведение, за да попречат на аутопсията на удавено момиче от пазарджишкия цигански квартал „Изток”. Семейството ѝ изповядва исляма и аутопсията противоречала на религиозните им схващания. Тя, обаче, е задължителна по закон.

Роми протестират в Пазарджик срещу аутопсия на момиче, има полиция

В района на МБАЛ-Пазарджик има достатъчно полиция, която да осигури обществения ред, каза за Радио „Фокус” – Пазарджи...

Момичето се удави във водите на язовир „Добри дол” край село Дебръщица. В момента обаче информацията е, че край болницата обстановката е спокойна.

"ВМРО определя действията на циганите в Пазарджик като недопустими и подсъдни. Органите на реда в никакъв случай не бива да позволяват опити за физическа саморазправа с лекари. Стотиците цигани, които сега са обсадили болницата в Пазарджик, искат буквално да линчуват лекарите, които трябва да спазят българското законодателство и да направят необходимите изследвания и проверки за причините за смъртта на младата жена. Според ислямизираните цигани аутопсията е в разрез с тяхната религия и ще накърни паметта на момичето. Сега прокуратурата трябва се произнесе ще бъде ли извършена аутопсия или ще се прави компромис заради религиозните възгледи на близките.", се казва в позицията на ВМРО.

"Агресорите са от циганския квартал „Изток“, приютил ислямския фундаменталист Ахмед Муса Ахмед. Той бе един от обвинените за разпространение на антидържавна идеология 13 имами, а съдът го призна за виновен за проповядване на верска нетърпимост.

Случаят е показателен за редица от проблемите, с които ВМРО се ангажира през годините. От една страна стои въпросът за равенството пред българските закони и прилагането му по различен начин на етническа или религиозна основа. От друга страна – чувството за безнаказаност, възпитавано у гетоизираните общности. Решаването на Циганския въпрос е от изключителна важност за опазване на националната сигурност.

Удавеното момиче в микроязовир край "Добра вода" е влязло да се къпе с мюсюлманско религиозно облекло

Шестте деца, пострадали при инцидента в микроязовир в местността „Добра вода” край село Дебръщица, бяха докарани по спешнос...

Не по-малък е проблемът с насилието над медиците. ВМРО нееднократно се е застъпвала за правото на сигурност на лекарската гилдия, както и за по-строги санкции за лица, използващи сила над лекарските екипи.

Етническите и религиозни традиции не могат да оказват натиск върху законодателната, изпълнителната и съдебната власт. Законът е закон и важи за всички. Свободията на религиозна основа не може и не трябва да бъде толерирана. Опитите за ислямизация на лесно манипулируемата част от българското общество ще бъде единствено в ущърб на религиозния мир в България", е категоричната позиция не ВМРО.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПАЗАРДЖИК:

Петър Куленски на среща с Пламен Димитров: Достойното заплащане на труда е от първостепенно значение

Започва акция срещу неправилното паркиране в Пазарджик

Община Пазарджик отстранява незаконен бетонов фундамент на "Острова"

Община Пазарджик обнови детски площадки

Кметът на Пазарджик поздрави ромите за техния празник

Паталеница не иска кариера за добив на строителни материали

Кметът на Пазарджик откри Седмицата на гората с децата от ДГ "Здравец"

Община Пазарджик ще се освети в синьо на Световния ден за информираност за аутизма

Петър Куленски осигури 60 нови болнични легла за МБАЛ Пазарджик

Баскетболната общност в Пазарджик с празник „Без Бариери!“

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик