Станилов към МОСВ: Как ще прекратите замърсяването на река Луда Яна?

11559
Станилов към МОСВ: Как ще прекратите замърсяването на река Луда Яна?
Снимка: БГНЕС

Депутатът от АТАКА проф. Станислав Станилов зададе въпрос по време на петъчния парламентарен контрол на министъра на околната среда и водите Ивелина Василева относно замърсяването на река Луда Яна.

От години съществуват тежки екологични проблеми, свързани със замърсяването на реката в Пазарджишка област.

Бой на косъм в парламента, Цачева даде почивка

Десет минути почивка обяви председателят на парламента Цецка Цачева заради безредици в залата. Това стана, след като депутатите от "Ата...

В тази връзка народният представител попита дали е установен източникът и причинителят на замърсяване. „Ангажирана ли е отговорността на виновния стопански субект и какво ще бъде предприето от министерството за прекратяване на замърсяването?“, настоя да разбере още националистът.

В отговор министър Василева потвърди, че са получавани сигнали за замърсяване на реката. Окислени води са изтекли в р. Луда Яна край пазарджишкото село Цар Асен на 8 ноември миналата година. Причинител на това е минното предприятие Екомед ЕООД – гр. Панагюрище. Фирмата е глобена с 5000 лв., информира Василева.

По думите й от декември досега не са постъпвали повече сигнали за замърсяване на реката.

В реплика проф. Станилов заяви, че след посочения от нея срок, той също не е получавал сигнали. Депутатът подчерта, че гражданите на региона са много бдителни и чувствителни на тази тема със замърсяването на реката. „Ако то продължи бъдете сигурна, че избиратели ни веднага ще ни уведомят“, каза още проф. Станилов и подчерта, че важното е да се осъществи контрол, за да се избегнат по нататъшни подобни случай. „Отпадъчните води, които попадат в р. Луда Яна са високо токсични и крият голяма опасност за населението“, заключи проф. Станилов.

Протестът на БСП-София се премести зад Народното събрание

Протестите, организирани от БСП-София и от Атака, се обединиха. Протестът, организира от столичното крило на червената партия се прем...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик