Пазарджик вече има обновена жп гара

31005
Пазарджик вече има обновена жп гара
Снимка: БГНЕС

Днес министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Николина Ангелкова откри обновената жп гара в Пазарджик. Това е първата модерна европейска гара, която се реализира по проект, включващ и реконструкцията на железопътните гари в София и Бургас.

Модернизацията на жп гара Пазарджик е на стойност 3 359 793,09 лв. без ДДС. Обектът е част от проект „Рехабилитация на гарови комплекси по TEN-T мрежата – „Рехабилитация на гаров комплекс Централна гара София”, „Рехабилитация на гаров комплекс жп гара Бургас, пътническа”, „Преустройство и саниране на приемно здание гара Пазарджик – ІІ-ри етап” и е осъществен със съфинансиране от Европейския фонд за регионално развитие, чрез Оперативна програма „Транспорт” 2007-2013 г. Изпълнител е Консорциум „Вектор инженеринг“.

Държавата дава 8 млн. лв. за модернизацията на жп гарата в Бургас

„Инвестираме над 8 млн. лв. за модернизацията на жп гара Бургас“. Това каза министърът на транспорта, информационните техно...

Железопътната гара е оборудвана с топли и удобни чакални. Сградата разполага с център за услуги, търговски обекти, както и с добра визуална комуникация за бърза и лесна ориентация на пътниците. До всички нива на обекта е осигурен достъп за лица с намалена подвижност.

Преди да дойда на официалното откриване на гарата, направихме проверка на жп линията Септември – Пловдив и най-вече Участък 2, който бяхме определили като високорисков. Става дума за отсечката Пазарджик-Стамболийски, обясни министърът, предаде "Фокус".

Тя припомни, че при предишната проверка там физическото изпълнение на проекта беше 6%. Към днешна дата изпълнението вече е 11,6%.

"Нарастването е двойно само за три седмици, което мен много ме радва, защото изпълнителите са увеличили изключително много своята мобилизация както като човешки ресурси, така и като техника”, каза още Ангелкова.

Предстои основен ремонт на гарата в Шумен

Според представители на националната компания „Железопътна инфраструктура" ремонтът ще започне в началото на следващата година и ...

На обекта работят повече от 100 души работят, на четири участъка, на 12 часа, включително има над 80 машини и се работи непрекъснато.

„Надявам се следващата година да бъде открита и жп линията Септември – Пловдив, защото за мен е важно всички ние да пътуваме с децата си по нови железопътни линии с модерни влакове“, каза още министър Ангелкова, цитирана от пресцентъра на министерството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com