Откриха нова пещера край Ракитово, ще се казва "Властелинът"

31414
Откриха нова пещера край Ракитово, ще се казва "Властелинът"

Открита е нова пещера край Ракитово. Това се е случило по време на поредната национална пещерна експедиция "Тера Бесика", съобщи Свилен Топчиев, председател на Сдружение "Суткя" - Ракитово, цитиран от "Фокус".

"Открихме една нова пещера. Георги Колев, нейният откривател, я нарече "Властелинът". Тя е в района на Бундев връх. Пещерата е доста широка, първоначалните очаквания бяха да бъде с дълбочина 40-50 метра, но за сега са открити около 20-30 метра. Съседната на нея наречена "Бундевата пещера", която беше открита преди няколко години беше с дълбочина около 25 метра, но сега пещерняците преодоляха някои стеснения и общата й дължина достигна около 40 метра", коментира Топчиев.

Дяволското гърло - там, където водата поглъща всичко

Пещерата Дяволското гърло е най-страховитата в България, според легендата именно през нея Орфей слязъл в подземното царство на Хадес,...

Той допълни, че двете пещери са вертикални, тип карстов сифон. Освен това пещерняците изследваха и водната пещера "Тупаров чарк". Тя е много красива, а дължината и надхвърля 300 метра. Пещерата продължава, но трябва да се влезе със специално оборудване, което при следващи проучвания ще имаме. Може да се окаже, че тя е една от големите и красиви пещери в района на Ракитово, допълни Топчиев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Пазарджик