Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му остават в ареста

45270
Ахмед Муса Ахмед и сподвижниците му остават в ареста

Окръжният съд в Пазарджик наложи постоянна мярка "задържане под стража" за Ахмед Муса Ахмед и останалите шестима задържани при акцията на ДАНС - Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил.

В мотивите си съдия Ирина Джунева посочи, че приема предположението, че Ахмед Муса Ахмед е осъществил вменените му престъпления. За останалите шестима няма предпоставки за престъпление по член 407, а именно – проповядване на война, но са налице тези по член 109 за антидемократична идеология. Доказателствата сочат, че е изповядван краен ислям, като идеите в него са антидемократични и има опасност, ако обвиняемите останат на свобода, да продължат дейността си. Съдията каза също, че са събрани доказателства за крайността и радикалността на тези идеи от разпитите на свидетели. За обвиняемата Александрина Ангелова Джунева изтъкна факта, че тя е превела книгата "Вероотстъпване", в която се съдържат призиви за насилие и я е разпространявала пред джамията "Абу Бекир" в Пазарджик с помощта на Ахмед Муса Ахмед.

Делото за мярката за неотклонение на Ахмед Муса ще се проточи

Най-вероятно Пазарджишкият окръжен съд ще прекара доста време и ще вземе решение относно мярката за неотклонение на Ахмед Муса Ахмед. И...

Определението на Окръжния съд подлеци на обжалване и протест пред Апелативен съд – Пловдив в тридневен срок при постъпване на жалба или протест делото се насрочва за 4 декември от 10 часа.

При изслушването адвокатите на обвиняемите поискаха най-леката мярка за неотклонение. За единствената обвинена жена - Александрина Ангелова, беше изтъкнато, че е студент и иска да продължи да учи, предаде Агенция "Фокус".

Обвиненията

Обвинението към Ахмед Муса е най-тежко. То включва пълната квалификация на чл. 108, тъй като по свидетелски показания той е ръководител на групата. Муса е обвинен и по чл. 109, ал. 1 от НК и по чл. 407 от НК. Останалите шестима – Ангел Симов, Стефан Димитров, Стефан Александров, Светослав Манчев, Александрина Ангелова и Ерджан Смаил са с обвинения по чл. 109 и 407 от НК.

Нидал Алгафари: Да не забравяме кой продава оръжие на "Ислямска държава"

„Ислямска държава” използва куршуми, които не произвежда. Използва техника, която не произвежда. И се сдобива с тях, дори к...

По чл. 108 - за антидемократична идеология и тероризъм, Муса е заплашен от лишаване от свобода от до петнадесет години. По чл. 107 - отслабване на властта на държавата, наказанието е лишаване от свобода от три до десет години. По чл. 407 - пропаганда за война, наказанието е до осем години затвор.

Повод за мащабните обиски на 49 адреса са станали публикации в профила на Ахмед Муса във Facebook, уточни БГНЕС.

Прокурор Недялка Попова каза, че става дума за две групи снимки – лични, на които обвиняемите са облечени с тениски с логото на Ислямска държава, до тях е знамето и други символи на ИД. Другата група снимки в интернет са колажи от бойни действия в арабския свят, обезглавяване, призиви за джихад.

При обиските са открити вещите, които се виждат на снимките, както и други доказателства, каза обвинението. На един от адресите е открит тираж от 1090 копия на книга с проблемно съдържание - "Вероотстъпване". На няколко страници в книгата пише да се води война с меч до пълното подчиняване на неверниците, посочи обвинението. Книгата е отпечатана извън страната - нито едно издателство у нас, включително на Главно мюфтийство, не е потвърдило, че е печатана у нас.

В хода на следствието са разпитани 17 свидетели, 7 от тях пред съдия, а трима са със скрита самоличност. Сред обвиняемите има неграмотни, повечето са с основно образование. Жената, която е задържана - Александрина Ангелова, е студентка първи курс в български университет. Тя е родена през 1985 г. в Силистра, живее постоянно в смолянското село Старчево на съпружески начала с имама на селото. В дома им е открито знаме с логото на ИД, а имамът е потвърдил, че тя го е донесла. Задържана е в дома на Ахмед Муса в Пазарджик.

Повечето снимки във Facebook, на които личат символите на ИД – според обвинението личи и харесването на идеологията на ИД, са правени по времето на сватба през юли това лято. Домакин на сватбата е бил Ангел Симов, един от обвиняемите. Собственикът на джамията, в която проповядва Ахмед Муса, каза, че в тези тениски с логото на ИД са били облечени сервитьорите на сватбата, за да ги разпознават.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com