4 години затвор за убиеца на 6-годишния Петьо Гевечанов

17554
4 години затвор за убиеца на 6-годишния Петьо Гевечанов
Снимка: БГНЕС

Окръжният съд в Пазарджик присъди 4 години затвор за 44-годишния Цветан Пъков, който на 14 април блъсна и уби в Панагюрище 6-годишния Петьо Гевечанов.

Делото бе гледано по съкратеното съдебно следствие по искане на обвиняемия, който се призна за виновен по всички пунктове на обвинителния акт.

След прочитането на присъдата обаче, Пъков заяви, че присъдата му е твърде голяма и той задължително ще я обжалва. По обвинението за непредумишлено убийство след неспазване на правилата за движение по пътищата Пъков можеше да бъде осъден максимално до 6 години затвор, но след като той се призна за виновен, съдът бе длъжен да намали наказанието с 1/3.

По време на съдебното следствие стана ясно, че ако обвиняемият се е движил с джипа си с 50 км. в час, колкото законът позволява в населено място, той е щял да избегне сблъсъка с детето. При движение с 70 км./ч., Пъков е блъснал малкия Петьо, той не е имал възможност по никакъв начин да реагира, е заключението на експерти.

Родителите на убитото дете - Десислава и Петър Гевечанови заявиха, че присъдата е прекалено малка, но това е законът. Те заявиха, че ще продължат кампанията си за увеличаване на присъдите за убийство на деца пътя.

Към момента са събрани над 20 000 подписа в рамките на тази кампания. За да подкрепят сем. Пъкови, днес в съдебната зала на Пазарджик бяха пристигнали и майка от Стара Загора, където миналата година бе прегазен 4-годишния Паоло.

Цветан Пъков няма право да управлява моторно превозно средство в продължение на 7 години, определи още съдът. Той трябва да заплати и по 1500 лв. на родителите на убития Петьо за съдебни разноски, тъй като те бяха конституирани като частни обвинители в процеса.

Съдия Коста Стоянова определи още, че постоянната мярка за неотклонение задържане под стража на осъдения остава в сила и той няма да бъде освободен от ареста.

Припомняме, че Окръжната прокуратура в Пазарджик привлече като обвиняем Цветан Пъков за убийство по непредпазливост на 6-годишния Петьо Гевечанов. На 14 април в Панагюрище, Пъков умишлено е нарушил правилата за движение по пътищата - управлявал е лек автомобил "Audi Q7" с превишена скорост в населено място и е блъснал движещия се с велосипед Петьо Гевечанов.

Обвиняемият Цветан Пъков е осъждан през 2012 година за опит за унищожаване на чуждо имущество и е наказван двадесет пъти по административен ред за нарушения на Закона за движението по пътищата.

Родителите на Петьо: Искаме промени заради децата, които са живи

Искаме промени заради децата, които са живи. Това казаха пред bTV  родителите на загиналия в катастрофа 6-годишен Петьо от Панагюр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com